Ce e „taxa Covid” și unde o plătești: de ce ANAF nu poate face nimic
Pe perioada stării de urgență, localurile au fost închise și nici acum nu pot funcționa la capacitate maximă. Pierderile sunt mari, iar patronii caută să le acopere. Așa a apărut „taxa Covid”. ANAF a intervenit, dar nu poate face mare lucru.
Perioada stării de urgență a însemnat pierderi pentru localurile din România. Iar patronii caută acum să le acopere cu orice preț. Dar apelează, evident, la buzunarul clienților. Unele restaurante profită de faptul că măsurile s-au relaxat și, pentru că nu mai pot primi același număr de clienți, vin cu o taxă suplimentară.
Se numește „taxa Covid” și e marcată pe bonul fiscal.
Ce e „taxa Covid” și ce spune ANAF
Patronii susțin că s-au inspirat din ceea ce au făcut cabinetele de stomatologie, dar și unele saloane de înfrumusețare. E drept că acolo nu apare o astfel de taxă pe bonul fiscal, dar sunt locații care au anunțuri cu faptul că au mărit prețurile cu 10%-12%. Dar există localuri care pun pe bon această taxă, după cum a descoperit economica.net.
Pe bonul de mai jos, spre exemplu, taxa e de 5 lei.
Patronul susține că vrea să-și acopere costurile cu măsurile luate pentru a păstra distanțarea socială.
“Am pus-o din cauza costurilor de distanțare socială ale restaurantului. Și pentru că toată lumea făcea așa.Și celelalte restaurante, și dentiștii”, a răspuns reprezentantul terasei,care a adăugat că, între timp, de când pot sta patru oameni la aceeași masă, a eliminat taxa.
În replică, ANAF susține că legea nu permite așa ceva. Totuși, inspectorii nu pot interveni.
“Taxa aceasta nu are niciun suport legal. Poate fi considerată un cost comercial, ca toate celelalte, prețul unui serviciu. Bineînțeles, atâta timp cât este comunicat clientului din capul locului și nu este aruncat la final, fără știința lui, pentru că atunci poate intra în aria Protecția Consumatorilor”, au spus pentru ECONOMICA.NET surse din Fisc.
Patronii s-au inspirat, de fapt, de la medicii stomatologi. Ei au fost primii care au venit cu o astfel de taxă, astfel că tarifele clinicilor care au tratat pacienții în perioada stării de urgență au crescut cu sume între 150 și 1.000 de lei, din cauza condițiilor restrictive impuse de autorități.